03. november 2023
'Waarom doe jij wat je (niet) doet in het onderwijs, in de klas, met die leerling?'
Podcast voor 'de Toekomst van nu' met Jennifer van der Enden.
28. juni 2021
6.) Duurzaam onderwijs in relatie tot betekenisvol onderwijs
Omgaan met de werkelijke wereld. Dit kan in een veilige setting in het onderwijs. Maar wel met echte mensen en echte vragen. Vragen die er volgens de kinderen echt toe doen. Dit zijn bijvoorbeeld vragen rond natuur, ouder worden, verdeling van rijkdom, dierenwelzijn en klimaatverandering.
14. juni 2021
5.) Veranderen, waarin?
In het vorige hoofdstuk hebben we gezien hoe ons handelen meer integer en pedagogisch tactvol te maken. In dit hoofdstuk richten we ons op de weg die leidt tot transformatie van ons onderwijs afgestemd op dat wat het tijdsbeeld ons vraagt.
18. mei 2021
4.) Holistisch omgaan met ‘complex’ gedrag
Grip op (eigen) gedrag door holistisch omgaan met ‘complex’ gedrag van kinderen en zo ons pedagogisch tactvol handelen te bevorderen.
30. april 2021
3.) Het post-covid 19 tijdperk
Geef de verantwoordelijkheid van hoe onderwijs vorm dient te krijgen terug aan de professionals, de leraren zelf, dan gaat de energie pas echt stromen Voor de Covid 19 pandemie leek het erop dat het onderwijs aan het afhaken was. Moe van het strijden om meer waardering, minder druk en betere beloning (geen belangstelling voor transformatie van het onderwijs in breed perspectief gezien). Maar het onderwijs is taai, zeker vanwege de passie die er diep van binnen nog steeds is. Het onderwijs kwam...
20. april 2021
2.) Inspelen op de veranderende samenleving
De sleutel tot transitie ligt in het gegeven hoe we als team van elkaar willen leren hoe als leraar op open wijze te communiceren en te leren met elkaar en met de kinderen. Waar het veelal op de school ontbreekt is een open leerklimaat in het team zelf. Het lerend vermogen dat in hoge mate op de proef is gesteld door veranderingen die opgelegd zijn en dus ook uitgevoerd moeten worden, is uitgeblust.
05. maart 2021
1.) Leren in een veranderende sociaal culturele context
Leren in een veranderende sociaal culturele context
27. februari 2021
Wat staat ons te doen in het onderwijs, reflecterend op de gevolgen van Covid 19
06. maart 2016
“Het probleem binnen het onderwijs is niet het gebrek aan ideeën en oplossingen, het probleem is het gebrek aan lef.” Door Ronald Wilk Zelf voor de klas staan doet me realiseren dat ik mijn passie en talenten altijd al heb gehad. Er is maar één iemand nodig die in je gelooft om van je vuurtje een vlammenzee te maken. Dat roept bij mij de vraag op; ‘hoeveel inspirerende leerkrachten heb ik gehad?’ Hoeveel had jij er? Of het nou gaat over onderwijs of welke vorm van organisatie dan...